Slide1

Apakah punca sakit tekak atau juga dikenali dengan sakit kerongkong ini?

Alergik, bakteria, virus dan masalah alam sekitar (habuk, asap, kering) merupakan antara faktor-faktor yang menyebabkan sakit tekak atau “sore throat” ini.

Bagaimana suplemen boleh membantu?

Untuk menghilangkan sakit tekak ini, antara perkara yang perlu dilakukan ialah meningkatkan imun sistem tubuh, mengurangkan radang dan perit di tekak.

Suplemen yang disenaraikan di sini boleh di makan bersama ubat-ubatan yang dibekalkan oleh doktor.  Sebaik-baiknya jarakkan penggunaan ubat-ubatan bersama suplemen. Anda boleh memilih suplemen yang disenaraikan mengikut fungsinya dan juga budget anda.

Suplemen yang dicadangkan:

1) Nutriferon-  berfungsi untuk meningkatkan imun sistem tubuh dalam masa 3 hari. Semasa sakit anda perlu mengambil nutriferon setiap hari. Setelah penyakit anda hilang anda boleh mengambilnya sebanyak 2-3 kali seminggu sahaja. Sangat sesuai untuk kanak-kanak kerana rasanya yang manis-manis buah. Boleh dimasukkan ke dalam minuman.

2) Vitamin C- Untuk membantu tubuh melawan infeksi yang terdapat di bahagian atas saluran pernafasan yang menjadi punca kepada sakit tekak. Vitamin C (natural antihistamine) juga mengurangkan inflamasi yang dialami oleh mereka yang alergik.

3) Vitamin A- mempercepatkan penyembuhan membran mokus di tekak.

4) Garlic- mengandungi bahan-bahan ‘antiviral’ dan ‘antibakteria’. Pengambilan garlic di awal penyakit kerongkong boleh mengelakkan daripada penyakit tersebut menjadi lebih teruk.

5) Zinc- Pengambilan zinc juga mempercepatkan kadar penyembuhan sakit kerongkong.

Suplemen Shaklee:

1) Caratomax- membekal vitamin A untuk tubuh

2) Vit C Chewable- membekalkan vit C untuk kanak-kanak dan dewasa

3) Zinc Complex- membekalkan vitamin zinc untuk tubuh

4) Nutriferon- 100% daripada tumbuh-tumbuhan diadun oleh pakar imun sistem untuk meningkatkan imun sistem tubuh manusia. Telah terbukti keberkesanannya pada tubuh manusia. Selamat digunakan oleh dewasa dan kanak-kanak.

Pm/ Wa / sms Aidil di nombor ini 0136159496.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>